3/4/2022 Exposició de Josep M. Miró i Rosinach, el pintor de la Segarra

El diumenge 3 d’abril s’inaugura una exposició sobre l’obra de l’artista Josep M. Miró i Rosinach (1925-2007), promoguda pel Grup de Recerques de les Terres de Ponent (GRTP) com a homenatge i record a un pintor molt arrelat a la Segarra. Comissariada per la seva vídua, Josefina Magriñà, i Miquel Torres, president del GRTP, es podrà veure fins al 26 de juny.

Josep M. Miró va néixer a Barcelona. El seu pare era dels Omells de na Gaia i la seva mare de Maldà, pobles on va estar molt vinculat des de la infantesa. En una entrevista que l’any 1999 li va fer l’arquitecte de les Pallargues Josep Mora, per a la revista dels Plans de Sió Coses Nostres, li preguntava què tenia la Segarra perquè un barceloní se n’enamorés, i ell responia: “Per a mi, la Segarra té una força impressionant, la seva plàstica captiva des del moment que hom se situa aquí.” Paraules que Josefina Magriñà i Miquel Torres recullen en el catàleg de l’exposició que es va fer amb motiu del desè aniversari de la seva mort.

Artista pictòric, avesat a dibuixar, a gravar i a pintar els paisatges segarrencs, és anomenat el pintor de la Segarra. Les seves pintures, de pinzellades dures, amb els ocres dominants i una gamma de colors intensos, recullen magistralment la duresa i l’aspror dels paisatges de la Segarra i de la seva gent. 

Va participar en moltes exposicions individuals i també col·lectives. Als anys 60 es va especialitzar en el sector de les arts gràfiques i va treballar a la discogràfica de Barcelona Belter, on la seva afició per la fotografia i els seus coneixements artístics van fer que destaqués ràpidament en el tecnoart. 

A banda de l’obra pictòrica, Josep M. Miró Rosinach també té una important col·lecció de fotografies. El maig de 2018, Josefina Magriñà va fer donació del seu fons fotogràfic a l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Quan:
Del 3 d’abril al 26 de juny de 2022.

Horari:
Dissabtes, diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 hores.

Organització
Grup de Recerques de les Terres de Ponent
Ajuntament dels Plans de Sió
Castell de Concabella

Castell de Concabella

una porta per descobrir la Segarra